God fisk till hösten

Hösten står och väntar runt hörnet. Regnet faller och mörkret kommer allt tidigare på dagen. Den går inte att undvika, hösten. Men nog för att det är trist att sommaren lämnar oss, är det också härligt att få den friska luften och njuta av det mysiga som kommer med hösten. Hösten är perfekt till att njuta av fisk och skaldjur. Många tror att det är en maträtt som ska avnjutas på sommaren, men det är faktiskt perfekt när det blir mörkare och kallare.

fiskar i skymning natur sjö

Vad ska man äta då? En favorit till hösten är Harren. Det är en fisk som leker mycket under och vår och sommar men lagom till hösten har den blivit  riktigt tjock och med en fantastik smak. Det är en laxfisk och kan egentligen lagas på samma sätt, men riktigt god blir den om man steker den inmjölad med saltat mjöl. Den ska stekas i en het stekpanna fylld av olja eller margarinblandning. Till det kan man servera kokt potatis och en klick smör. Det räcker faktiskt, och smaklökarna kommer därefter att dansa. Du kan också satsa på att äta Öring och Röding till hösten, och självklart blir alla dessa fiskar som godast om du själv ger dig ut för att fånga dessa. Allt du behöver är ett kastspö och tålamod, så ska du snart se att du har fångat din egen middag.

Rätt vin till fisken

Vad ska man då dricka till dessa fiskar? Till hösten är det rött vin som dominerar, men det är inte ultimat om man ska äta feta fiskar. Nej istället ska du leta fram vita viner som fungerar till fisken trots att det är höst. I en artikel från Arbetarbladet har man skrivit om vinnyheterna för höstens fisk och skaldjur. Nu är artikeln från 2013 men den är fortfarande högt aktuell, så här skriver skribenten bland annat om fatlagrade chardonnayviner:

land de vita faller jag pladask för ett par fatlagrade chardonnayviner av en generös smaktyp som blir allt sällsyntare men som jag tycker är kalasgod till grillade fiskar och elegantare kött- och fågelrätter. Både kaliforniska Rodney Strong Chardonnay, 129 kr, och sydafrikanska Du Toitskloof Reserve Chardonnay, 119 kr, är bra köp i läckert fatrostad, generöst fruktig, stil.

Därefter följer flera andra förslag till vad som passar till fisken och det är bara att testa dig fram till de vinet som du tycker är godast.

Det är intressant att se hur fisk, och egentligen en all mat, anpassas efter årstiden. Vad som fungerar bäst är verkligen beroende på väder och det visar vilken makt naturen har. Det är som att våra smaklökar har skapats i balans med vad som just nu är bäst att äta enligt årstiden.

Vi har tidigare också skrivit om att grilla fisk på vintern och vilka viner som passar bäst till detta, läs gärna också det inlägget. Så kommer vi säkerligen också med ett inlägg om vilken fisk som passar bäst när våren väl kommer tillbaka och mörkret åerigen blir ett minne blott.