Lufta vinet för bästa smakupplevelse

alcohol-aluminum-barbecue-barbeque-126304-largeBland amatörvinkännare och andra som gillar vin på en mer privat nivå går åsikterna kring om man ska lufta vinet eller inte isär. Men experterna är ofta eniga, faktum är att nästan alla viner smakar bättre och mår bra av att luftas innan servering, inte bara röda.

Det finns många myter om vin som behöver redas ut, och en av dem är att det endast är tunga rödviner som behöver luftas. Alla viner blir bättre av att luftas, både äldre och yngre varianter. Dock finns det ett undantag, gamla bourgogneviner bör hällas upp och drickas direkt efter att flaskan öppnats, detta för att doften är så skör att den snabbt kan försvinna annars, skriver Svenska Dagbladet.

Räcker inte bara med att öppna korken

Många tror att det räcker med att bara öppna korken till vinflaskan en stund innan det är dags att dricka, men det stämmer inte. Det bästa sättet för att syresätta vin är genom att hälla upp det i en karaff minst en timme, men gärna längre innan servering. Kolla in vinkaraffer och tillbringare hos Vinbutiken. Varför måste man lufta viner? Det beror helt på vilken typ av vin det är, men unga viner behöver luftas för att få bort den där ofta lite råa smaken. Och äldre viner behöver luftas för att få bort en smått unken doft vilken uppstår av att vinet funnits i flaskan under lång tid, det är avgörande för att doften och smaken ska komma fram.

”Vitt vin behöver också luftas, det kan få dålig doft annars. Särskilt viner med restsötma kräver mer svavel, eftersom svavelföreningarna binds i sockret. Och viner med skruvkapsyl kan vara vad som på vinspråk kallas reduktiva, efter en tillverkningsprocess helt utan syre. Då kan luftningen ge effekt. Detta innebär i klarspråk att det kan vara en fördel att lufta vita viner och framför allt de söta, något som säkert överraskar många.” Bengt-Göran Kronstam, Dagens Nyheter.

Andra myter

Vinexperten Lisa berättar att öppnade flaskor visst går att spara, och att vitt vin inte nödvändigtvis hör ihop med fisk och rött med kött, det går utmärkt att dricka det som faller i smaken.